top of page
HANDBALCLUB TONGEREN

Handbalclub Elckerlyc Tongeren werd in 1970 gesticht.  Dit gebeurde onder impuls van prof. Jan Pauwels docent aan de K.U.L. en toenmalig trainer van de Belgische Nationale Handbalploeg.  Aanvankelijk werd enkel met een herenploeg gespeeld. Plezier en leute waren toen het motto!

Dames

F. Mulleners startte in maart 1974 met trainingen voor meisjes. Gezien er in Limburg geen damescompetitie bestond ging men in september 1974 van start in de Luikse competitie. In 1974-1975 werd een eerste titel behaald. De volgende twee jaren leverden evenveel titels op in de Waalse reeks. Voor de competitie 1977-1978 werd Tongeren verplicht aan te treden in de veel sterkere Vlaamse reeks waar in 1979-1980 toch de landstitel werd behaald. In de Europabeker werd Tongeren nipt gewipt door het Zwitserse Sankt-Gallen. Onder trainster M. Rouwette en coach F. Mulleners werd het seizoen 1981-1982 afgesloten met een tweede nationale titel. Ook in de daaropvolgende vier seizoenen werden nog drie hoofdprijzen binnengehaald: tweemaal de beker van België en een derde landstitel in 1986. Tussen 1994 en 1999 bleef men een goede middenmoter. Maar bij de herschikking van de reeksen en de creatie van een eredivisie viel men net buiten de prijzen.

 

In 2002 veroverden de Tongerse dames opnieuw een plaats bij de Belgische top.  Onder impuls van Marina Huybrechts werd de Tongerse damesjeugd opgeleid en op het hoogste niveau gebracht. Tot het seizoen 2005-2006 hielden de dames stand in ere-divisie.  Ondertussen spelen vele Tongerse talenten in andere Belgische topclubs.  Voor het seizoen 2006-2007 dienden de dames echter forfait te geven aangezien andere clubs de talentvolle Tongerse speelsters weghaalden.

 

In 2007 werd opnieuw gestart met een damesploeg, bestaande uit Tongerse meisjes.  Ze werden in 2007-2008 kampioen van Limburg en promoveerden naar de Vlaamse liga.  Ook in de ligareeks zetten de Tongerse dames zich meteen aan de kop, zodat ook in 2008-2009 de kampioenstitel kon gevierd worden.  In het seizoen 2009-2010 treden ze aan in 2de nationale.  Sinds 2015 heeft Handbal Tongeren geen damesploeg meer.

Jeugd

In de beginperiode van de club werd er weinig aan jeugdwerking gedaan, pas 1982 werd ook het accent gelegd op de jeugd.  Stilaan had handbalclub Tongeren in elke jeugdreeks een ploeg.

 

In 1994 nam Luc Tack, toen nog speler in de 1ste ploeg, het initiatief de Tongerse jeugdwerking kwantitatief en kwalitatief verder uit te bouwen. En dit onder het motto ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' .

 

Na enkele jaren verdriedubbelde het aantal jeugdspelers (van 50 naar 165) en werden de eerste sportieve resultaten geboekt.  Limburgse, Vlaamse en Belgische kampioentitels bleven niet uit. In 1997 speelde Tongeren zijn  eerste Belgische jeugdfinale, de miniemen jongens werden toen Belgisch kampioen. Handbalclub Tongeren domineerde gedurende een zevental jaar de Belgische jeugdcompetities en was dan ook een graag geziene gast op buitenlandse jeugdtornooien.  Heel wat van de Tongerse jeugdspelers werden ook opgenomen in nationale selecties, en geïntegreerd in de 1ste ploeg heren en dames.

Heren

De Tongerse heren hadden 25 jaar nodig vooraleer ze op het hoogste niveau konden aantreden. In het seizoen 1994-1995 was het dan zover, onder trainer Pierre Chapeau  werd handbalclub Tongeren kampioen en promoveerde zo naar de hoogste Belgische afdeling.  De promotie kwam vooral tot stand dankzij de transfer van de Slovaak Bartek Jarek. Bartek was op dat moment outstanding en zorgde bijna op zijn eentje voor de promotie.  

 

In 1996 werd Luc Tack, voordien clubmanager en na een spelersloopbaan van meer dan 25 jaar, voorzitter en installeerde stilaan een nieuwe bestuursploeg, met een duidelijke visie en een ambitieus sportief plan.  In het seizoen 1995-1996 werd gestreden tegen de degradatie, het seizoen daarop werd de competitie afgesloten op een vijfde plaats, net geen play-off plaats.

 

In 1997 speelden, onder leiding van trainer Thierry Herbillon de Tongerse heren hun eerste Europese wedstrijd tegen het Hongaarse topteam Pick Szeged.  Sindsdien hebben de heren elk jaar meegestreden voor alle prijzen in het Belgische handbal. 

Een eerste landstitel kwam er in het seizoen 2003-2004, een eerste beker in 2004-2005.

Voor het seizoen 2005-2006 werd Diethard Huygen aangetrokken. Met zijn jarenlange ervaring in de Duitse competitie leidde hij de ploeg  naar de eerste dubbelslag in de clubgeschiedenis.  Ondertussen speelde Tongeren een twintigtal Europese wedstrijden en nam tweemaal deel aan de voorronde van de champions league.  Dankzij de goede jeugdwerking speelt Tongeren met een vijftal jongeren uit eigen nest.  Tongeren is ook sinds jaren hofleverancier voor de Belgische nationale ploeg en een veel gevraagde ploeg in het buitenland.

In 2006 veranderde handbalclub Tongeren ook van naam, vanaf dan werd het ‘United HC Tongeren'

Seizoen 2007-2008

Het seizoen 2007-2008 werd afgesloten met een 3de beker van België in de clubgeschiedenis, in Kortrijk was Eynatten tijdens de bekerfinale een maat te klein voor Tongeren.  In de competitie daarentegen was Tongeren te zwak om mee te spelen voor de titel en eindigde op de vijfde plaats. 

 

In december 2007 werd trainer Predrag Dosen ontslaan, en vervangen door Jos Schouterden.  Dosen die tot dan alle titels en bekers voor Tongeren had binnengehaald, had er 10 jaar trainerschap in Tongeren opzitten.

 

Een moeilijk afscheid voor iedereen.

Seizoen 2008-2009

De mindere prestaties in de competitie was een duidelijk signaal voor het bestuur om het roer om te gooien.  Zo werden in het tussenseizoen, en dit voor het eerst in de clubgeschiedenis) niet minder dan zeven nieuwe spelers naar Tongeren gehaald :

  • Hamers Zef (HV Sittard - NL)

  • Guccio Franck (ROC Flémalle)

  • Jaszczuk Lucasz (HC Visé)

  • Polfliet David (Initia Hasselt)

  • Stijnen Jean-Paul (Tachos - NL)

  • Tasevski Vladimir (Prespa - Macedonië)

  • Ramabaja Altin (BTB Aachen)

Vooral de transfers van Polfliet en Tasevski waren toptransfers!

Een hele opdracht voor trainer Jos Schouterden om al deze spelers in te passen. Na een zeer goede voorbereiding werd al snel duidelijk dat dit nieuwe United HC Tongeren genoeg potentieel had om mee te spelen voor de prijzen. Het was enkel een kwestie van hoeveel tijd er zou nodig zijn om er een goed geöliede machine van te maken.

 

De eerste opdracht in september 2008, deelname aan de Europabeker der bekerwinnaars, werd meteen een goede test.  United HC Tongeren miste tegen Niksic uit Montenegro op één doelpunt de kwalificatie. Maar het maakte wel duidelijk dat de ploeg stilaan naar zijn beste niveau toe groeide.

 

In het begin van de Belgische competitie verloor Tongeren echter enkele kostbare punten, wellicht door het zware programma van de Europabeker. Maar vanaf 15 oktober tot 15 maart, ondanks de vele kwetsuren, werd geen enkel punt meer verspeeld en kon Tongeren stilaan postvatten bij de beste ploegen.   De reguliere competitie werd dan ook op een gedeelde 1ste plaats met Bocholt afgesloten.

 

Ondertussen behaalde United HC Tongeren in maart 2009 zijn vierde beker van België, het versloeg Sasja met 29-27.  Tongeren schakelde in de beker enkele favorieten uit.

 

Na het behalen van de beker van België was de druk op de spelersgroep weg en konden de play-offs rustig aangevat worden.  United HC Tongeren werd groepswinnaar en haalde het van Sasja en Neerpelt.  De play-off finales werden gespeeld tegen initia Hasselt.  In twee uiterst spannende wedstrijden behaalde Tongeren zijn derde landstitel en zijn tweede dubbel in de clubgeschiedenis.

Seizoen 2009-2010

Het seizoen 2009-2010 was voor de heren van  United HC Tongeren een seizoen met vele kwetsuren.  Thierry Herbillon werd binnen gehaald als nieuwe trainer, Jos Schouterden werd technisch directeur.   Het seizoen begon met de Europabeker der bekerwinnaars tegen het Zwitserse Bern. Bern bleek echter te sterk, en de Eburonen werden in de tweede ronde uitgeschakeld.

 

Na enkele maanden werd duidelijk dat de nieuwe trainer de ambities van de club niet zou kunnen waarmaken.  Na de uitschakeling in de ¼ finales van de beker van België, werd Herbillon bedankt en nam Jos Schouterden opnieuw het roer over.  Uiteindelijk werd de vierde landstitel binnengehaald, en eindigde Tongeren in de Beneliga - voorronde op de 1ste plaats.  In de final four moest Tongeren vrede nemen met de vierde plaats, op dat moment waren maar liefst 5 spelers gekwetst.

 

De Tongerse dames speelden hun 1ste seizoen in 2de nationale, na lang op een play-off plaats te hebben gestaan moesten ze in de laatste rechte lijn toch de rol lossen.  De play-offs werden net niet gehaald.

 

Na enkele jaren van inactiviteit trad Tongeren opnieuw aan met een tweede ploeg heren.  En het was meteen raak, ze behaalden naast de beker van Limburg ook de titel binnen en promoveerden naar de ligareeks.

 

De jeugdwerking kende opnieuw een goed seizoen, niet alleen nam het aantal jeugdspelers drastisch toe maar er werd ook kwalitatief zeer goed gewerkt .

 

Op bestuursvlak werd een volledig nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd, met duidelijk omschreven functies.  Een nieuw organogram zag het licht, en de doelstellingen werden opnieuw geformuleerd.

bottom of page